Agilityklass 1 Agilityklass 2 Agilityklass 3
Pinne 1 Pinne 2 Pinne 3 Pinne 1 Pinne 2 Pinne 3 Cert Cert Champion
Hoppklass 1 Hoppklass 2 Hoppklass 3
Pinne 1 Pinne 2 Pinne 3 Pinne 1 Pinne 2 Pinne 3 Cert Cert Champion


fredag, januari 02, 2009

Apportering

Idag har vi tränat lite apportering. Då kom jag att tänka på hur svårt det är med apportering för dvärghundar för folk har så olika uppfattning om vad en liten apport är. I reglementet för lydnadstävling finns följande text "Vid momentet apportering skall föremålet vara anpassat till hundens storlek." Det vet jag inte om jag håller med om för dels är det svårt att köpa en apport som är anpassat för en dvärgpinscher och brukshundklubbarna har oftast inga för de tycker att liten hund är ekvivalent med kelpie eller bordercollie. De väger ju ca 20 kg dvs 4 gånger så mycket som en dvärgpinscher.

Minsta apporten i trä jag hittat väger 138 g det är 2,8% av en dvärgpinschers kroppsvikt eller 0,7% av en kelpies kroppsvikt det är rätt stor skillnad på de förhållandena. När dvärgpinschern ska apportera den är det som om en kelpie skulle apportera 550g och det är det inte någon som kräver att den ska göra.

De apporter jag hittat hittils är följande: Den gula är av plast så den får man inte tävla med annars tycker jag det är den apport som passar bäst i storlek till en dvärgpinscher.


Uppifrån och ner:
1. Gul plastapport 72g, 13mm i diameter, grepp 5o mm, total längd 98mm

2. Liten träapport 138g 20 mm i diameter, grepp 80 mm total längd 185 mm

3. Större träapport 155g 30 mm i diameter, grepp 75mm, total längd 175 mm

4. Rund träapport 140 g, 28mm i diameter, grepp 50mm, total längd 150 mm.

Det är rätt stor skillnad på 13mm och 30mm i diameter för en dvärgpinscher.... Jag har inte träffat på någon apport med smal pinne på tävling utan endast med den tjockare varianten vilket genast gör det mycket svårare för den lilla hunden Kolla själv hur det ser ut när Milla håller dem i munnen:

Det här tycker jag ser normalt ut, Apporten ser anpassad ut till hundens storlek:

Bettmässigt är det ok med denna, dock är den lite lång och svår att balansera:

Tja vad säger man, minst så här tjocka är de apporter som dykt upp på lydnadstävlingarna:

Denna är också tjock och har väldigt liten greppyta, som är lagom till dvärgpinschern om den varit smalare, nu blir den bara svår att ta tag om:

Ja det är orättvist att ha liten hund ibland om man ska syssla med lydnad, ska man komma upp i klass 3 så har de apporter i metall som bara finns i två storlekar....

Milla har på bilderna på sig sin nya fina tröja hon fått av Farmor och Caroline köpt i Florida. Tröjan kommer från American Apparel och heter Baby Rib Dog T.

Inga kommentarer: